Daca legea privind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin ar fi fost in vigoare in 2000, Traian Basescu n-ar fi ajuns primarul general al Capitalei, caci in primul tur pe primul loc s-a clasat Sorin Oprescu.
Si daca nu iesea primar general probabil ca nu ajungea nici presedinte al PD, nici presedinte al Romaniei, iar democratii n-ar fi ajuns in veci principal partid de guvernamant.
Este o ironie a sortii, asadar, ca tocmai PDL a ajuns sa adopte, iar Traian Basescu, cel mai probabil, sa promulge aceasta lege, initiata intr-o mare fraternitate cu PSD.
Ea avantajeaza partidele mari, care-si pot mobiliza la vot electoratul, si primarii in functie. Daca tragem linie, vedem ca avantajeaza PSD si PDL, dar si UDMR care-si va securiza primariile deja castigate.
Marii perdanti sunt independentii, iar dintre partide - PNL, cu primari in functie mai putini, cu un electorat mai putin disciplinat, dar care avea sanse mari sa se impuna in turul al doilea, gratie aliantei cu PSD. Caci, sa nu uitam, USL va avea candidati comuni doar in marile orase, nu in toate localitatile.
Aici este si smecheria, caci nici n-au fost numarate bine voturile ca Victor Ponta a si sarit, generos cu propunerea: sa avem candidati comuni peste tot, fratilor! Avem din nou o mostra perfecta de ipocrizie social democrata, dar care, din punctul de vedere al jocului politic, poate fi si o mostra abilitate.
PSD a fost coinitiator al proiectului, din motive deja explicate. Dupa incheierea aliantei cu liberalii, social-democratii au fost nevoiti sa se dezica, formal, de el caci se supara mireasa liberala. Dar n-au facut-o cu inima grea, caci PDL si UDMR erau la fel de interesate de adoptarea proiectului, asa ca n-au stat cu grija ca el va pica. Ba chiar sunt convins ca erau pregatiti sa dea o discreta mana de ajutor in caz de poticn