Momentul în care Jan Hommen a fost "curtat" pentru preluarea şefiei ING Groep părea să fie cât se poate de nepotrivit. Olandezul intenţiona să se mute în SUA şi să petreacă mai mult timp cu copiii şi nepoţii. Având puţină experienţă în afaceri bancare şi asigurări, el nu era nici pe departe cea mai evidentă alegere pentru a ghida grupul financiar prin cea mai gravă criză din istoria sa, scrie The Wall Street Journal.
"Trebuie să recunosc că eram un pic zăpăcit. Primul meu gând a fost: Am tot ce trebuie pentru a o scoate la capăt?", spune el. Doi ani mai târziu îndoielile lui au dispărut. Gustând o cană cu ceai în biroul lui din Amsterdam, Hommen pare relaxat. "Cred că începe să-mi placă munca asta", zice el zâmbind. Deşi nu vrea să vorbească despre viitor - mandatul i se sfârşeşte în 2013 - Hommen spune că munca lui nu s-a terminat şi că trebuie să se asigure că ING, grup salvat de două ori de stat în timpul crizei financiare, se va menţine în formă.
"Trebuie să fim siguri că nu va mai trebui niciodată să cerem sprijin guvernului, indiferent de circumstanţe".
El are meritul de a ghida unul dintre cele mai mari grupuri financiare europene prin criza creditelor, care a dus la demisia directorului executiv din acea perioadă, Michel Tilmant, şi de a pune fundaţiile unei restructurări care va transforma gigantul într-o bancă axată pe Europa. "Nimeni nu pune la îndoială că el este liderul. A făcut o treabă bună ajutând compania să se ridice pe picioare şi reducând cheltuielile. Sper că va rămâne aici", spune Tom Muller, analist la banca olandeză Theodoor Gilissen.
Găsirea unui nou CEO într-un timp scurt a fost dificilă. Hommen, la acea vreme preşedintele consiliului de administraţie al ING, a fost considerat cea mai potrivită persoană pentru preluarea şefiei grupului.
Se sparge pentru că a primit ajutor de stat
Com