Dacă apare senzaţia de sete înseamnă că organismul tău este deja privat de cantitatea necesară de apă de ceva vreme. Există şi alte simptome care-ţi sugerează că nu bei destule lichide.
1 Te doare capul
Factorii care determină apariţia durerilor de cap sunt foarte variaţi, dar deshidratarea corpului este una dintre cele mai frecvente cauze, spun specialiştii. Cefaleea cauzată de carenţa de apă în organism apare la nivelul frunţii, cefei sau afectează doar o jumătate de cap. De asemenea, specific pentru acest tip de durere este faptul că orice mişcare, inclusiv simplul mers, o poate agrava. Cauza apariţiei acestui tip de durere este aceea că organismul încearcă să se adapteze la nivelul redus de apă prin îngustarea vaselor de sânge şi prin reducerea aportului de oxigen către creier. Irigarea insuficientă a creierului determină contracţii ale musculaturii craniene.
2 Urina este închisă la culoare
Când nivelul de apă din corp este mai redus decât ar trebui, iar aportul de apă este sărac, rinichii „macină în gol". Acest lucru duce, în primele faze, la eliminarea prin urină a unei cantităţi mai mici de lichid, care este însă foarte concentrat, conţinând mai ales reziduuri. În mod normal, atunci când bem suficientă apă, urina este doar uşor gălbuie şi limpede. Dar dacă nu ne hidratăm destul, ea se închide la culoare şi poate deveni tulbure. Cea mai clară dovadă că aspectul urinei este un indicator de încredere în ceea ce priveşte nivelul de hidratare al organismului este urina de dimineaţă. Noaptea, când dormim, este cea mai lungă perioadă din cele 24 de ore când nu bem apă. Şi este bine ştiut faptul că prima urină de dimineaţă este cea mai concentrată din zi. Însă, deşi putem fi deshidrataţi, nu întotdeauna când ne trezim simţim senzaţia de sete.
3 Stare de oboseală persistentă
Creierul, alcătuit din apă în proporţie