Editura Nemira are de anul trecut o colecţie unică în spaţiul românesc, Byzantivm, care îşi propune să ofere publicului lucrări de istorie, cultură, spiritualitate şi artă bizantine. Adresată atât istoricilor, cât şi publicului larg, colecţia este coordonată de Vasile Adrian Carabă şi oferă şansa de a cunoaşte lumea bizantină într-o manieră obiectivă, eliberată de prejudecăţile încă dominante în spaţiul românesc.
Bizanţul a fost reprezentat mai mult prin corupţie, intrigi de curte sau declin economic, idei lansate şi impuse de savanţi occidentali din secolul al XVIII-lea ca Edward Gibbon sau Voltaire. Sintezele de interes general pe care Nemira îşi propune să le prezinte cititorilor aparţin unor autori de renume mondial. Au apărut până acum trei volume, care de care mai interesant.
Michael Kaplan - Bizanţ. Traducere din limba franceză de Ion Doru Brana. Volumul acesta care a deschis colecţia este conceput ca un ghid menit să ofere rapid informaţii precise, prin text, tabele sintetice, hărţi şi ilustraţii.
"Lectura acestui pasionant volum - scrie Sebastian Laurenţiu Nazâru pe coperta cărţii - prilejuieşte o interesantă călătorie în timp (sec. IV-XV) şi spaţiu (imperiul europeano-asiatic fondat de Constantin cel Mare): cititorul este martorul celor mai însemnate momente din istoria sinuoasă a Bizanţului; străbate epoci de grandoare şi de decadenţă, de anarhie şi reorganizare; asistă la refondarea Byzantionului şi la prodigioasa sa dezvoltare urbanistică; află despre relieful şi clima specifice teritoriului bizantin, despre viaţa economică şi structurile sociale; se familiarizează cu instituţiile politice, administrative, judiciare, financiare, militare şi bisericeşti bizantine; i se descoperă lumea artistică şi capodopere care-i stârnesc admiraţia; în fine, autorul întredeschide discret uşa vieţii private a bizantinilor şi dezvăluie citit