Maria Antonia Dans, Portretul Luisei
Pictură, fotografie, câteva lucrări tridimensionale formează expoziţia "Dezgolind-o pe Eva" de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, deschisă până în 20 iunie. Organizată în colaborare cu Institutul Cervantes, manifestarea reuneşte 18 artiste, într-un discurs despre femeie conceput de femei.
"De-a lungul istoriei, indiferent de tipul de organizare socială, femeile au luptat pentru obţinerea egalităţii. Această expoziţie este reflexul unui univers foarte diferit, o lume ce reprezintă o platformă pentru toate creaţiile imaginabile şi necesare, care nu lasă loc nici unei discriminări. Semnatarele lucrărilor care alcătuiesc această expoziţie îşi asumă provocarea de a da chip unor realităţi reduse la tăcere, avers şi revers al societăţii noastre. Creaţiile lor extind în imaginarul colectiv un spaţiu din perspectiva căruia putem continua să reflectăm la paşii care trebuie încă făcuţi pentru ca aceste creatoare să-şi împlinească visul, cel în care egalitatea şi respectul pentru ceilalţi (în artă, dar şi în viaţa de zi cu zi) să nu fie o utopie, ci un viitor posibil", anunţă textul de la intrarea în sală, semnat de criticul de artă şi curatoarea Marisa Oropesa.
Diana Larrea
O profesiune de credinţă care poate avea, la intrarea într-o expoziţie, efecte diverse, de la marile aşteptări ale militantelor feministe la neîncrederea simplului amator de artă, interesat în principal de calitatea creaţiilor expuse sau dornic să afle singur în ce zonă a spiritualităţii îl poartă acestea. În plus, un demers oricum discriminatoriu, un fel de "între noi femeile". Desigur, demersul nu este singular în epoca noastră în care nevoia de apreciere declarativă a lumii înconjurătoare primează în toate artele.
Expoziţia în sine este o surpriză cu atât mai plăcută. Lumi de gânduri, de sentimente, de referinţe culturale construies