Direcţia de verificări fiscale, înfiinţată în această săptămână, va urmări persoanele cu averi mari pe care, aparent, nu le pot justifica.
Românii care, până acum, au fentat Fiscul cu sume mari de bani au un motiv să nu doarmă liniştiţi. Guvernul se pregăteşte să ia serios la puricat averile mari şi care nu pot fi justificate de proprietarii acestora.
În şedinţa de miercuri, guvernul a decis să înfiinţeze în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Direcţia de verificări fiscale, care va fi specializată în controlul veniturilor realizate de persoanele fizice care obţin averi mari şi nedeclarate, după cum a anunţat, la finalul şedinţei de guvern, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice.
Oficialul declarase anterior, într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", că prima ţintă pentru controlul averilor vor fi bogaţii din "Top 300 Capital".
Cine va fi controlat
Premierul Emil Boc spune că, în câţiva ani de acum încolo, "departamentul acesta de control al averilor mari va deveni unul extrem de temut", şi oricine "va prefera să-şi plătească impozitele şi taxele în mod legal, decât să-l caute să-l investigheze cum şi-a cheltuit banii, cum a dobândit averea în anul respectiv".
Şeful guvernului a declarat, la o emisiune difuzată de B1 TV miercuri seară, că vor fi vizate în primul rând persoanele care, "când te uiţi la firmele lor, sunt pe pierdere sau sunt aproape în faliment, dar când te uiţi în curte, nu mai încap maşinile şi vilele în spate".
Care sunt paşii verificării averilor? În primul rând, persoanele vizate trebuie să ştie că nu vor fi anunţate că au intrat în vizorul autorităţilor. Fiscul va face analize de risc, în urma cărora va selecta un grup de persoane care vor fi verificate în detaliu. Pentru persoanele vizate, autorităţile vor cere informaţii de la co