Vinul este o băutură pe cât de complexă, pe atât de fascinantă, obţinută prin fermentaţia alcoolică a strugurilor. Pare un proces simplu, dar pentru a obţine un vin de o calitate superioară trebuie mai mult de atât, iar italienii, francezii şi argentinienii ştiu secretul pentru a obţine un vin bun.
Istoria vinului
În ceea ce priveşte vinul, dovezile arheologice sugerează că începuturile timpurii ale producţiei de vin datează din anul 6000 - 5000 î.C., conform descoperirilor din situri precum Georgia şi Iran. Date arheologice certe care atestă cultivarea viţei-de-vie datează din epoca Bronzului în jurul celui de-al treilea mileniu I.C. În a doua jumătate a secolului al VII-lea, francezul Guy-Lussac descria pentru prima dată procesul chimic prin care are loc fermentaţia alcoolică. Oricum, explicaţia biologică a reacţiei apăruse deja cu un secol mai devreme, când existenţa drojdiei, un organism monocelular care se găseşte din abundenţă în coaja strugurelui, a fost descoperit pentru prima dată.
Anul 1866 a marcat începutul oficial al enologiei moderne (enologia este ştiinţa care studiază tehnologia producerii şi conservării vinurilor), odată cu apariţia volumului "Etudes sur le vin" al lui Louis Pasteur. Oricum, enologia este încă o ştiinţă tânără, care a evoluat semnificativ abia în urmă cu 25-30 de ani. Ca dovadă, din anul 1970 până astăzi au avut loc mai multe schimbări în procesul vinificaţiei decât în cele 2 secole anterioare, datorită capacităţii tehnologiei din prezent de a exploata mai bine calităţile strugurelui şi de a-i elibera potenţialul natural.
Nu există niciun dubiu că vinurile produse astăzi sunt net superioare celor produse în trecut, aşa cum vinurile care se vor produce în viitor vor fi superioare celor produse astăzi. Tehnologiile enologiei moderne permit producătorilor de vin să prezinte o calitate garantată a vin