Spitalul Militar din Cluj-Napoca este prima instituţie sanitară din România evaluată de o echipă a Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS) care trebuie ca în decurs de cinci ani să verifice toate cele peste 400 de unităţii spitaliceşti din ţară. Fără această evaluare, care trebuie anunţată de manageri până în 7 iulie anul acesta, nici un spital nu va mai beneficia de contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Reţeta succesului
"Am parcurs paşii de certificare ISO pe toate categoriile, securitatea în muncă, a mediului, a alimentelor, precum şi managementul calităţii, am făcut certificarea ISO a laboratoarelor de imagistică, de biochimie şi anatomie patologică, de hematologie şi microbiologie. Pe lângă aceasta am obţinut certificatele de codul de bune practici farmaceutice pe farmacia ambulatoriului integrat şi pe cea cu circuit închis din spital. A fost o muncă asiduă de un an şi opt luni pentru a îndeplini toate condiţiile", a spus şi managerul spitalului, Camillio Coste.
Evaluarea vizează calitatea serviciilor oferite de spital
La rândul său, preşedintele comisiei care realizează evaluarea la Spitalul Militar Cluj, Valentin Petrache, a explicat că ceea ce urmăreşte în cadrul acestei analize este verificarea calităţii serviciilor care se oferă pacientului în spital. În afară de observaţia directă, membri comisiei stau de vorbă şi cu pacienţii, dar şi cu personalul medical.
"Este prima instituţie spitalicească care a intrat în evaluare pentru acreditare. Noi evaluăm spitalul din punct de vedere al serviciilor hoteliere, de îngrijire a pacientului, a condiţiilor oferite, atât personalului, cât şi pacientului. Cum este acesta din urmă îngrijit, ce atenţie îi dau cadrele medicale sau asistentele", a spus Valentin Petrache.
Acreditarea are o perioadă de valabilitate de cinci ani, după care trebuie