Preşedintele Traian Băsescu şi-ar dori ca proiectul Administraţiei Prezidenţiale să ajungă în Parlament în mai puţin de trei săptămâni. Aici, va intra în dezbaterea Comisiei special înfiinţate, în acest scop, în aprilie 2010. Comisia numără 25 de senatori şi deputaţi, este condusă de Daniel Buda (PDL), iar majoritatea e deţinută de coaliţia guvernamentală (PDL - 8, UDMR - 2, UNPR - 2, minorităţi - 1, PSD - 8, PNL - 4 membri). Preşedintele şi-ar mai dori ca dezbaterile în comisie să se desfăşoare pe durata vacanţei, proiectul urmând apoi să intre în dezbaterea fiecărei Camere în parte. Iar referendumul ar trebuie să aibă loc, potrivit graficului prezidenţial, o dată cu alegerile locale de la sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie 2012.
De unde încep negocierile
Invitaţia la discuţii a fost deja făcută de preşedintele Traian Băsescu: a arătat cum şi-ar dori să arate viitoarea Constituţie şi a reiterat până unde este dispus că cedeze. Este vorba de cei doi ani de mandat la care şeful statului ar renunţa pentru a fi revizuită Legea fundamentală şi a fi recuplate alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare. Mesajul a fost transmis de şeful statului în mai multe rânduri, sub diferite forme. Pentru a nu exista dubii, ideea a fost formulată, cu subiect şi predicat, de ex-consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu: „Până la urmă, se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi şi renunţ la doi ani de mandat".
Pe lângă scurtarea mandatului său, preşedintele ar putea renunţa şi la unele propuneri din cele prezentate miercuri. Puţin probabil însă să renunţe la cele derivate din rezultatele referendumului din 2009 (Parlament unicameral şi maximum 300 de aleşi). Dacă s-ar ajunge la o înţelegere cu opoziţia, iar referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar avea