Vacanţele fără o mâncare pe măsură, cu iz local, sunt ca fotbalul fără bere. Oriunde ai alege să îţi petreci concediul, vei găsi măcar un loc care te va face să înţelegi cultura locală.
În continuare va prezentăm câteva ţări unde cu siguranţă experienţa culinară va fi una de neuitat şi de unde este posibil să vă întoarceţi cu câteva kilograme în plus.
Thailanda
Aflată la intersecţia dintre India, China şi Oceania, bucătăria thailandeză îmbină perfect ingrediente şi tehnici ale celor trei regiuni. Ea se bazează pe 5 arome diferite: iute, sărat, dulce, acrişor şi amar, care se regăsesc în aproape orice fel de mâncare principal.
Bucătăria thailandeză pune mare preţ pe condimente (în special phrik khii). Alte ingrediente extrem de folosite sunt sucul de lămâie şi coriandrul care dau o savoare deosebită mâncării thailandeze. Legendarul sos pentru peşte sau pasta de creveţi sunt alte specialităţi care te fac să nu uiţi prea uşor o vacanţă în pe tărâm thailandez.
Grecia
Tradiţiile culinare reprezintă pentru greci o moştenire importantă, pe care o cultivă şi respectă. De la măsline la caracatiţa, adevăratul gust grecesc se bazează pe componente proaspete. Principala masă în Grecia este prânzul care se bazează pe bunătăţi aduse la masă imediat ce sunt gata. Şi vegetarienii se pot bucură de mâncarea grecească având în vedere că marţi şi vineri sunt zile de post în care nu se consumă carne.
Prima carte despre arta culinara a fost scrisă de un mare gurmand grec, Archestratos, în 330 I.C., acesta arătând în carte importanţa şi locul ocupat de arta culinara în societatea grecească.
China
De la gheretele din spatele blocurilor până la restaurantele de 4 şi 5 stele, China oferă turiştilor una dintre cele mai interesante bucătarii de pe mapamond.
Conceptele culturale de Yin şi Yang (echilibru şi armo