Primele patru luni ale anului au fost proaste pentru comercianţi când vine vorba de vânzările de alimente, băuturi şi tutun. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ei au înregistrat cifre de afaceri cu aproape 10% mai mici, potrivit datelor statistice ale INS.
Asta nu înseamnă însă că românii au cumpărat mai puţine produse, ci că din ce în ce mai mulţi se îndreaptă către piaţa neagră, pe fondul scăderii puterii de cumpărare, cred reprezentanţii industriei alimentare.
Motivul nu e greu de intuit: mărfurile sunt cu aproximativ 20% mai ieftine, pentru că nu se plătesc taxe către stat, explică ei.
"Părerea mea e că nu a scăzut consumul, ci cumpărările de produse din piaţa fiscalizată. Practic, ce a scăzut în piaţa fiscalizată s-a mutat în piaţa neagră, care astfel a crescut", a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.
Evaziunea din industria alimentară, la cote alarmante
El spune că evaziunea din sectorul alimentar a atins cote "alarmante", după majorarea TVA şi tăierea salariilor bugetarilor. În prezent, aceasta a ajuns la 60% din piaţă, potrivit estimărilor Romalimenta, cu un maxim în industria de morărit şi panificaţie (aproximativ 80%).
O problemă "atât de mare", încât singura soluţie pare a fi taxarea inversă, respectiv facturarea iniţială fără TVA, "astfel încât să nu mai fie ce fura", după cum a declarat recent pentru gândul Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan.
Cartoful este campionul scumpirilor la alimente
Reorientarea consumului către piaţa nefiscalizată nu este de mirare, în condiţiile în care alimentele au continuat să se scumpească. În aprilie, produsele alimentare costau cu 5,08% mai mult faţă de finele anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statis