Policlinicile se golesc, iar Urgenţa se aglomerează de bolnavi, pentru că medicii de familie nu mai dau reţete şi trimiteri.
Haosul din sistemul sanitar cauzat de neîncheierea contractelor cu casele de asigurări de sănătate a avut ca principal efect creşterea numărului de bolnavi la Urgenţă. O soluţie temporară s-a găsit, însă ea nu rezolvă problema conflictului dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Unii medici de familie au semnat
Contractele încheiate pentru anul 2010 cu furnizorii de servicii medicale (medici, spitale, policlinici), de medicamente şi de dispozitive medicale se prelungesc cu încă o lună, până la 1 iulie, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. CAS Dolj a convocat deja toţi furnizorii în vederea semnării actelor adiţionale pe luna în curs, după ce, cu o zi în urmă, nici unul nu a mai avut contract cu CAS, ca urmare a expirării la 31 mai a contractelor pe 2010.
Singurele probleme în prezent sunt, potrivit conducerii CAS Dolj, cu o parte a medicilor de familie care refuză să semneze chiar şi aceste acte adiţionale. „În continuare purtăm negocieri cu reprezentanţii medicilor de familie şi sperăm să ajungem la un acord“, a declarat Mihai Soare, preşedintele CAS Dolj, Acesta a precizat însă că au fost şi medici de familie care au semnat actele adiţionale. „Aproximativ 80% dintre medicii care au venit să facă raportări la CAS au semnat“, a spus el.
Mihai Soare a mai spus că, după părerea sa, medicii de familie nu mai au motive să nu semneze actele adiţionale, pentru că valoarea punctului pe serviciu medical s-a dublat, ajungând de la 0,9 la 1,8 lei.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi în schimb de scăderea valorii punctului per capita, care va fi de 3 lei, faţă de 4,5 lei în 2010 şi în primul trimestru din 2011. Chiar dacă nu semn