Reprezentanţii Colegiului Medicilor spun că aproximativ 1.100 de medici au plecat la să lucreze în spitalele din străinătate, în primele patru luni ale acestui an.
Secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Viorel Rădulescu, a afirmat într-o conferinţă de presă la Craiova că în primele patru luni ale anului 2011 au plecat 1.100 de medici, transmite Agerpres.
"Tendinţa este de 260 de medici pe fiecare lună a anului 2011, încât la nivelul întregului an estimăm că 3.000 de medici vor pleca din sistemul românesc de sănătate", a spus dr. Viorel Rădulescu.
Pe aceeaşi temă:
Medic român în Germania: „Aici nu este El Dorado!“
Trebuie să plece şapte medici ca să poată fi angajat unul
Reprezentantul CMR a mai spus că, deşi locurile medicilor care părăsesc sistemul românesc de sănătate rămân vacante, conform Ordonanţei 34 nu se pot face alte angajări, pentru că trebuie să iasă şapte oameni din sistem ca să fie angajat unul, iar in sistemul de asistenţă medicală ambulatorie şi de medicină primară, orice medic care pleacă este greu de înlocuit, mai ales în mediul rural.
În total, aproape 9.000 de cadre medicale au părăsit în ultimii trei ani sistemul medical românesc pentru a lucra în clinicile şi spitalele din străinătate. Banii şi condiţiile de lucru, mai exact dotările din spitale, sunt principalele motive pentru care medicii aleg să plece. Majoritatea medicilor şi asistentelor medicale îşi găsesc de muncă prin intermediul târgurilor de joburi organizate special pentru aceasă categorie.
Salariile oferite de angajatorii străini sunt între 1.000 şi 3.000 de euro pentru cadrele medicale tinere iar pentru medicii cu experienţă, cu inovaţii în domeniul medical, salarii ajung la zeci de mii de euro.
Medicului român Gheorghe Burnei i-a fost oferit un salariu de 6