Lucian Bârgău este unul dintre cei mai vechi poliţişti din Bârlad. A aplanat sute de conflicte, iar în prezent explică copiilor în şcoli cum trebuie să se comporte.
Poliţistul bârlădean şi-a început cariera în urmă cu 27 de ani ca sectorist şi ca agent de Ordine Publică. În prezent, a ajuns agent principal în cadrul Poliţiei de Proximitate din Bârlad. „La vremea respectivă exista o imagine idilică a ceea ce înseamnă munca de poliţist. Am fost atras de conceptul conform căruia trebuie să avem o atitudine corectă şi să respectăm normele morale şi legale pentru a ajunge cineva în viaţă. Pe parcurs am descoperit că această meserie reprezintă ceva într-o comunitate şi asta m-a încurajat să merg mai departe“, a spus Lucian Bârgău.
„A trebuit să coabitez cu sistemul comunist“
Bărbatul a povestit care erau diferenţele între munca de poliţist din vremuri comuniste şi cea de după Revoluţia din 1989. „Pe vremuri, se aplica litera legii, iar aşa, de cele mai multe ori, nu se rezolvau problemele decât pe termen scurt. Acum, dacă mă duc la un scandalagiu care-şi bate nevasta şi-i dau amenda maximă, trebuie să mă gândesc că pe seama acelei amenzi nu va avea de suferit doar el, ci întreaga familie. În comunism era un pic mai greu de pus în practică această gândire. Am fost nevoit să coabitez cu sistemul, dar, zic eu, nu m-am făcut părtaş“, spune poliţistul. În prezent, ca poliţist de proximitate, bârlădeanul are datoria, alături de ceilalţi colegi ai săi, de a preveni faptele antisociale.
„Tinerii nu înţeleg ce înseamnă libertatea“
În acest sens, Lucian Bârgău merge des prin unităţile de învăţământ, acolo unde le explică adolescenţilor de ce trebuie să respecte conduita morală şi legală. Recunoaşte, însă, că numărul tinerilor care o iau pe drumuri greşite este în continuă creştere. „Poliţia singură nu reuşeşte să modifice comportamentul tiner