După proiectul blocat în instanţe de înfiinţare a două companii integrate naţionale de energie, Ministerul Economiei iese acum cu un alt plan, de creare a Complexurilor Energetice Oltenia şi Hunedoara, care să includă producători de energie şi cărbune.
Proiectul a fost discutat de ministrul economiei, Ion Ariton, în cadrul întîlnirii avute ieri cu Greg Konieczny, şeful pe România al Franklin Templeton și manager al Fondului Proprietatea (FP).
Potrivit unui anunţ al ministerului, cei doi oficiali au dezbătut aspecte referitoare la implicarea FP în activitatea companiilor din portofoliul Ministerului Economiei, la care acesta deţine acţiuni.
"În acest context, s-a discutat şi despre înfiinţarea Complexurilor Energetice Oltenia şi Hunedoara, care să includă producători de energie şi cărbune", a precizat ministerul.
CE Oltenia, condus după modelul Petrom
Potrivit informațiilor obținute de EVZ, CE Oltenia ar urma să cuprindă cele trei complexuri energetice din Oltenia - Turceni, Rovinari și Craiova - și Societatea Națională a Lignitului Oltenia (SNLO).
Proiectul de hotărâre de guvern pentru înființarea acestei companii este deja întocmit, împreună cu nota de fundamentare. În plus, în faza de negociere se află un memorandum de înțelegere cu FP, în mare parte întocmit. Fondul va avea, probabil, circa 20% la noua companie.
Potrivit acestui memorandum, CE Oltenia va avea conducere dualistă, cu Comitet Director și Consiliu de Supraveghere, pe modelul OMV Petrom și BCR, management privat, listarea la Bursă trebuie să aibă loc într-un timp foarte scurt de la înființare și, mai ales, este necesară externalizarea părților neviabile din SNLO.
"Ca grafic, respectând etapele din lege, mai devreme de patru luni după aprobarea proiectului prin HG, compania nu se poate înființa", ne-au declarat surse din piață.
Crea