Cum e să fii jurnalist într-o Europă în criză? Au răspuns la întrebare corespondenţii europeni ai RFI România, joi, 2 iunie, într-o dezbatere la Institutul Cultural Român (ICR).
Cred că fiecare tânăr jurnalist are multe de învăţat de la colegii cu experienţă cu care ajunge să lucreze într-o echipă. Rar se întâmplă însă ca el, tânărul, să ajungă în compania atâtor nume sonore precum mi s-a întâmplat mie joi seara. Am participat la dezbaterea organizată de RFI cu ocazia aniversării dedicate corespondeţilor care activează în capitalele europene. Sunt aceia pe care îi auziţi la radio cu analize şi relatări din peste zece ţări şi care contextualizează informaţiile de politică externă.
"Bună ziua, vă propun să începem"… După deschiderea redactorului-şef al RFI, Luca Niculescu, am ascultat preţ de două ore un schimb de idei profesionist despre criza cu care se confruntă Europa şi despre cum este percepută această criză în diferitele ţări în care sunt situaţi corespondenţii noştri. Jacques Chirac, inventatorul termenului "dezvoltare durabilă"
De la Matei Vişniec, corespondent la Paris, am aflat că "inventatorul" termenului de dezvoltare durabilă, extrem de la modă în zilele noastre a fost Jacques Chirac, fostul preşedinte francez. Dacă există însă ceva durabil pe planeta noastră, atunci acestea sunt crizele. Ar fi absurd să credem că ele vor dispărea şi la fel de absurd să ne imaginăm viaţa cotidiană fără crizele care fac parte din ciclul modern de autodemolare şi reconstruire a lumii.
"Dacă ar fi să spunem acum care este criza zilei, ea este o criză morală care a izbucnit odată cu scandalul DSK şi a început o dezbatere în toată presa şi în culise, dar şi în peisajul politic francez, cum nu a mai fost de mult", a spus Matei Vişniec.
Dar de la criza morală, discuţia a ajuns la acea criză pe marginea căreia s-a consumat multă macul