În mintea poporului s-a înrădăcinat ideea că în materie de ochi glaucomul este şeful dracilor. Glaucomul nu este o boală uşoară. Astfel, glaucomul cronic simplu chiar nu dă simptome. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori este descoperit întâmplător. Ceea ce nu este un lucru pozitiv, fiindcă el poate să se agraveze fără ca omul să ştie de glaucomul din ochii lui.
Dar ce este, de fapt, boala de glaucom. Glaucomul este o tensiune prea mare în globul ocular. Iată câteva aspecte legate de glaucomul cronic simplu, respectiv cel fără simptome. Ne oferă aceste informaţii profesorul doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice.
Încă de la început, medicul Monica Pop subliniază faptul că, nefiind avertizaţi prin alarma simptomelor, descoperirea glaucomului cronic simplu este absolut întâmplătoare. Tocmai de aceea trebuie să facem periodic un consult oftalmologic pentru măsurarea tensiunii intraoculare.
S-au perfecţionat medicamentele pentru glaucom şi tendinţa este ca intervenţia chirurgicală în glaucom să fie evitată sau să fie cât mai mult amânată. Deci e bine ca glaucomul să fie tratat cu picături şi să nu fie imperios necesară operaţia. Tot mai des se asociază cataracta cu glaucomul. În general, după operaţia de glaucom apare şi cataracta. Mai rar se asociază miopia cu glaucomul. Totuşi, ochiul hipermetrop poate să se constituie ca un factor de risc pentru îmbolnăvirea de glaucom.
Atunci când bolnavul de glaucom are nevoie de ochelari de distanţă, inclusiv de lentile de aproape, el nu trebuie să renunţe la ochelari. Iată una dintre explicaţii: când nu poartă ochelari, miopul are tendinţa să-şi strângă ochii pentru a vedea mai bine. Dar când el îşi strânge ochii măreşe tensiunea intraoculară, deci face rău glaucomului. De aici indicaţia ca bolnavul de glaucom dacă are nevoie de ochelari să-i poarte conştiinci