Tânăra care a suferit, la 1 iunie, o intervenţie chirurgicală pentru schimbare de sex suferea de transsexualism, fiind diagnosticată cu tulburare de personalitate. Silvia-Alina s-a judecat cinci ani cu Consiliul Local al Municipiului Galaţi pentru a putea face operaţie de schimbare de sex şi pentru a-şi schimba numele în Silviu-Alin.
Silvia-Alina (35 de ani) a simţit încă din copilărie tulburări fizice şi psihice şi s-a internat de mai multe ori în spital cu „simptome" de transsexualism.
Specialiştii de la Clinica de Endocrinologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon" Iaşi, care au consultat-o în mai 2005, au arătat că aceste tulburări ale identiţăţii sale s-au relevat din copilărie.
Din discuţiile şi analizele efectuate la clinică a rezultat că în cazul Silviei-Alina este vorba de un bărbat într-un trup de femeie, în termeni de specialitate „o identitate de gen şi de rol sexual masculin, într-un fenotip feminin".
Două expertize de specialitate
Înarmată cu biletul de externare de la „Sf. Spiridon" şi cu zeci de documente privind trecutul său medical, tânăra a cerut acordul magistraţilor pentru a putea să-şi schimbe sexul.
Ea a cerut instanţei să dispună efectuarea a două expertize de specialitate: una psihiatrică - pentru a începe demersurile eventualei schimbări a sexualui - şi una medico-legală, care să stabilească în urma investigaţiilor biologice existenţa transsexualismului.
Citat ca pârât, Consiliul Local al Municipiului Galaţi nu a depus întâmpinare în această cauză inedită.
„Din punct de vedere biologic, nu sunt probleme în schimbarea fenotipului feminin în cel masculin, în consens cu identitatea de gen. Ţinuta relativ ordonată este considerată concordantă a sexului masculin", au arătat rezultatele expertizelor medicale efectuate în cazul tinerei devenită bărbat în urmă cu doar câteva zile