Directorul laboratorului de analiză a bacteriei E. coli de la Universitatea din Santiago de Compostela (Spania), profesorul Jorge Blanco, nu elimină posibilitatea ca la originea focarului infecţios să se afle apa, după ce analizele au arătat că nu castraveţii spanioli sunt responsabili ai infecţiei, informează vineri ziarul El Mundo, citat de Agerpres. Expertul susţine că urmează să fie efectuate în continuare teste pe carne, legume şi lapte, dar şi pe apele reziduale umane, un aspect “care nu trebuie eliminat”. Atât animalele, cât şi oamenii elimină astfel de bacterii în fecale, deşi “majoritatea nu sunt patogene”. La început s-a crezut ca varianta care a creat grava problemă în Germania este serotipul 0157:H7, însă ulterior s-a descoperit că este vorba de un patogen emergent, recent apărut, numit 0104:H4.
Potrivit experţilor laboratorului spaniol, tulpina corespunde unei bacterii Escherichia coli verotoxină sau enteroagregativă care poate provoca colită hemoragică şi sindrom uremic hemolitic. Blanco a subliniat că focarul este de “o gravitate extremă”, având în vedere că în Germania s-au înregistrat deja sute de cazuri cu acest sindrom, a cărui mortalitate este de aproximativ cinci la sută. Profesorul Blanco a declarat totodată că una dintre curiozităţile legate de acest tip de bacterie este faptul că ea vizează în special femeile de o vârstă nu foarte avansată, în timp ce la copii şi bărbaţi riscurile par să fie mai mici.
Directorul laboratorului de analiză a bacteriei E. coli de la Universitatea din Santiago de Compostela (Spania), profesorul Jorge Blanco, nu elimină posibilitatea ca la originea focarului infecţios să se afle apa, după ce analizele au arătat că nu castraveţii spanioli sunt responsabili ai infecţiei, informează vineri ziarul El Mundo, citat de Agerpres. Expertul susţine că urmează să fie efectuate în continuare teste pe carne, leg