China ar putea devansa SUA pentru a deveni cea mai mare piaţă bancară din lume până în 2023, semn că băncile occidentale trebuie să se îndrepte spre est, transmite Reuters.
Potrivit unui raport intitulat 'Banking in 2050', publicat de firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), activele bancare globale ar urma să crească de patru ori până la aproximativ 300.000 de miliarde de dolari până în 2050. Piaţa bancară din India ar putea să o devanseze pe cea din Japonia până în 2035 în timp ce piaţa bancară din Brazilia ar putea să le devanseze pe cele din Germania şi Marea Britanie până în 2045.
De asemenea, activele bancare interne ale principalelor şapte economii emergente (China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia şi Turcia) le vor depăşi pe cele ale statelor din G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada) până în 2036, cu un deceniu mai rapid decât estima PwC într-un raport realizat în 2007, înaintea crizei financiare.
Economistul şef al PwC, John Hawksworth, a prognozat că va avea loc o schimbare fundamentală în geografia economiilor mondiale şi a sfătuit actualii lideri ai pieţei bancare, a căror putere a fost afectată de criza creditului, să încerce să cucerească pieţele emergente. 'Cu populaţii de peste un miliard de persoane fiecare, acces la pieţe precum China şi India este vital pentru creştere', a apreciat John Hawksworth.
PwC, care şi-a bazat raportul pe estimări privind Produsul Intern Brut, creditul domestic şi marjele dobânzilor, susţine că creşterea pieţelor bancare din E7 depinde de investiţiile de stat în infrastructură, deschiderea pieţelor în faţa concurenţei, reducerea birocraţiei şi a deficitelor bugetare şi creşterea educaţiei în mediul rural.
SURSA: Agerpres