Acţiunile companiilor din industria chimică, precum Oltchim şi Azomureş, şi a companiilor cu exporturi ridicate, precum Alro şi Compa, se numără printre titlurile care au adus cele mai mari câştiguri investitorilor de pe Bursă. În alte cazuri, dividendele au contribuit semnificativ la randamentele obţinute de investitori.
Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cea mai mare companie industrială aflată în portofoliul statului, care s-a confruntat cu mari probleme în ultimii ani, au fost de departe cel mai profitabil plasament de pe Bursă în primele cinci luni ale anului, înregistrând o creştere de 466% faţă de preţul la care se tranzacţionau la finele lui 2010.
Nimic nu ar fi anunţat această evoluţie la începutul anului, când Oltchim raporta rezultatele preliminare pe 2010: pierderi de peste 200 mil. lei şi afaceri de 1,3 mld. lei, în creştere faţă de 2009, dar mult sub nivelul bugetat. Cu datorii de 2,3 mld. lei şi capitaluri proprii negative, Oltchim era departe de a fi o acţiune atractivă, care să ofere perspective de creştere pentru investitori.
Topul câştigurilor de pe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori banii investitorilor
Situaţia s-a schimbat însă la mijlocul lunii februarie, când acţiunile Oltchim au început să mişte pe Bursă pe fondul unor tranzacţii mai mari. Explozia s-a produs la începutul lunii aprilie, când SIF Oltenia şi-a vândut pachetul de 6,5% din acţiuni, iar în acţionariatul Oltchim a apărut un investitor nou, Carlson Ventures, un fond de investiţii specializat pe active cu probleme. Britanicii au anunţat că deţin circa 12% din companie prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru, Nachbar Services.
A început apoi nebunia. Mai întâi compania a raportat dublarea afacerilor în primul trimestru, la 464 mil. lei (110 mil. euro), şi pierderi de 20 de ori mai mici