Reporterii „Adevărul de Seară” au testat comercianţii şi au descoperit că giurgiuvenii sunt „arşi” la cântar cu până la 200 de grame.Unii pun sub tas plumb sau alt metal greu, iar alţii folosesc magneţi pe care îi aşează pe taler. Puţini dintre cei care verifică greutatea la cântarul de control al pieţei merg mai departe şi fac reclamaţii.
Furtul la cântar i-a scos din sărite pe giurgiuvenii care se duc în pieţe pentru a-şi cumpăra legume şi fructe. Oamenii îşi dau seama abia după ce ajung acasă, că greutatea produselor cumpărate este mai mică cu câteva sute de grame, decât cea afişată de cântarul pieţarului. Deşi unii merg să verifice greutatea la cântarul de control al pieţei, puţini sunt cei care merg mai departe şi fac reclamaţii.
Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că vânzătorii sunt foarte inventivi atunci când vine vorba despre metode de furat la cântar. Bazându-se pe încrederea oamenilor, comercianţii îşi înşeală clienţii folosind metode simple. Reporterii de la „Adevărul de Seară” au testat singuri cum comercianţii i-au păcălit la cântar. Aceştia au cumpărat din piaţă două kilograme de cartofi, iar când i-au pus pe cântarul de control al Pieţei Centrale au constatat că aveau în pungă doar 1,600 kilograme.
Trei metode de păcălit cântarul
METODA 1: Pieţarul aplică pe fundul tasului bucăţi din plumb sau din alt metal greu,astfel încât greutatea produselor văndute să fie mai mare.
„Am auzit că unii vânzători din pieţe pun plub pe fundul tasului şi aşa ne păcălesc. Ne-au speriat cu furatul...dăm bani pe un kilogram de roşii şi ne trezim acasă că avem aproape jumătate din cantitatea plătită” ne mărturiseşte Letiţia Popa, pensionară.
METODA 2 : Alţi comercianţi sunt mult mai inventivi când vine vorba de furat şi pun magneţi pe talerul din fier în aşa fel încât să fie ascunşi de ochii cumpărătorilor.
„Am