Nefiind căsătorit, Dan Avram nu poate fi încă preot, deşi asta îşi doreşte. Până atunci, însă, le predă Religia elevilor pe care-i învaţă să aibă credinţă şi dragoste faţă de semeni şi, implicit, faţă de Dumnezeu
Predă religia la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian“, şi spune că o va face până când îşi va atinge visul: acela de a deveni preot. Îi place ceea ce face, deoarece vrea să formeze pe linie religioasă personalităţi. După ce se va căsători, o să solicite taina hirotoniei, atunci când se va simţi sufleteşte mai pregătit, întrucât, spune el, aceasta este cea mai mare taină a bisericii, aceea de a sluji lui Dumnezeu.
Scrie pentru tineri
Dan Avram nu se mulţumeşte să le deschidă sufletul copiilor pe care-i păstoreşte la şcoală. A scris două cărţi care, speră el, vor ajunge în mâinile multor tineri şi-i vor învăţa despre Dumnezeu şi despre iubirea de oameni. Prima carte, apărută la Editura „Silvania“, în 2005, „Aspecte ariene în teologia apuseană“, este o bucăţică din istoria bisericii, iar a doua, „Tinereţe şi sfinţenie“, apărută în 2010 la „Caiete Silvane“, e o carte în care se face o punte între tineri, tinereţe şi drumul spre sfinţenie, implicit, apropierea de Dumnezeu. „Cartea aceasta arată o cale prin care adolescenţii şi tinerii pot trăi social la maximum, în mileniul al III-lea, în contemporaneitate, fără să păcătuiască“, descrie profesorul teolog.
Organizează acţiuni caritabile
Împreună cu elevii săi, Dan Avram organizează evenimente caritabile prin care încearcă să ajute persoane mai puţin norocoase. Ultimul eveniment de acest fel este încă în desfăşurare şi are ca scop strângerea de ajutoare pentru copiii din casele de copii ale judeţului. Prin aceste acţiuni, spune el, dincolo de finalitatea generoasă, elevii învaţă să dăruiască şi devin conştienţi de nevoile altora, mai puţini norocoşi.
„