Doina Ruşti
Patru bărbaţi plus Aurelius
Editura Polirom
"Presupun că toată lumea are câte un Aurelius", spune autoarea, adică un pisic (sau pisoi, cotoi, motan, mârtan, mârtoc), o fiinţă inaccesibilă şi ticăloasă care să te pună cu botul pe labe şi în cele din urmă te face să-ţi iei câmpii. Cam aşa ceva se întâmplă cu eroina, o fostă studentă la teatrologie care locuieşte într-un cămin studenţesc după ce i-a murit bunicul cu care crescuse (mort de supărare la dispariţia pisicului afurisit Aurelius) şi care este implicată în fel şi fel de întâmplări cu cel puţin patru bărbaţi care sfârşesc în cele mai stupide moduri. Toate dramele se leagă de cărţi, totul e literatură, depinde cum o priveşti. O carte fermecătoare.
Ovidiu Pecican
Voluptăţi literare
Exerciţii critice
Editura Limes
În ritmul exact, cadenţat, energic cu care ne-a obişnuit, de cel puţin o carte pe an, criticul clujean Ovidiu Pecican lansează un nou volum. "Expresia voluptăţii literare din care am făcut titlul de faţă - spune autorul - s-ar cuveni să devină un concept cu deplină acoperire în vocabularul omului cultivat, al publicului cel mai larg, al experţilor în literatură. Dacă voluptatea nu apare, dacă nu adie măcar, ca simplă promisiune, la ce bun să mai citeşti textul criticului?" Regula de aur rămâne să ştii despre ce vorbeşti. Criticul clujean ştie în toate aceste scurte articole apărute iniţial în diverse reviste, în ultimii trei ani şi grupate acum, cu umor, în "Câteva voluptăţi literare", "Alte voluptăţi literare" şi "Încă nişte voluptăţi literare". Cvasitotalitatea textelor se referă la literatura română de azi.
Sarah Hall
Cum să pictezi un mort
Editura Litera
Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian. Patru voci care se intersectează. Signor Giorgio, un pictor de naturi moarte, trăieşte în Italia