La Galaţi, un apartament de 50 mp, construit în 1993, poate fi cumpărat cu 152 de lei. Cu banii aceştia se pot cumpăra circa 50 de pâini sau cinci kilograme de carne, ori se poate servi o masă la restaurant. Banii nu ajung însă pentru o noapte de cazare într-un hotel situat la 200 de metri de acest apartament.
Apartamentele cu preţuri derizorii se află în blocurile cu locuinţe de serviciu ale Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, care sunt scoase la vânzare ca urmare a unei sentinţe judecătoreşti ce obligă conducerea CJ să le vândă la preţul din deviz, nu prin licitaţie. Astfel, un apartament cu două camere finalizat în 1993 şi cu o suprafaţă de 50,34 mp, situat în blocul B4, de pe str. N. Alexandrescu nr. 2, aşadar în zonă centrală, poate fi cumpărat la preţul de 152,82 lei dacă e la etajul 4 şi cu 167,30 lei dacă este la parter sau etajul 1.
Cu 800,02 lei poate fi cumpărat un apartament cu două camere, cu suprafaţa de 48,82 mp şi finalizat în 1994, situat ultracentral, în blocul Delta, de pe str. Iancu Fotea, chiar lângă Biserica Greacă. În aceeaşi zonă, la blocul L, cel mai mare preţ la care va fi vândut un apartament cu 3 camere şi suprafaţa de 76,5 mp este de numai 1.596,80 lei. Bineînţeles că nu are oricine prilejul să încheie o asemenea afacere imobiliară, pentru că apartamentele nu pot fi cumpărate decât de cei care le ocupă în prezent, salariaţi ai unor instituţii publice, majoritatea cu salarii de top, care după 1990 nu şi-au cumpărat o locuinţă pentru că le-a fost mai simplu să obţină o repartiţie în blocurile CJ şi ale Consiliului Municipal (CLM) Galaţi.
Case pentru clientela politică
În 1989, în zona centrală a Galaţiului fusese începută construcţia mai multor blocuri, în care urmau să se mute activişti şi fruntaşi în producţie. După '90, blocurile au fost finalizate cu fonduri de la CLM şi CJ, iar după 1993 s-au făcut reparti