MODIFICARE CONSTITUȚIEI. Bugetarii afectaţi de reducerea salariilor sau tăierea primelor nu-şi vor mai putea reclama drepturile în instanţă, dacă va fi aprobat proiectul de modificare a Constituţiei, în forma actuală. Sursa: RAZVAN PETRESCU
Potrivit amendamentelor propuse la articolul 126, "controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc (...) politicile fiscale şi bugetare".
Astfel, în forma propusă, textul ar putea conduce la situaţia în care instanţele să nu mai aibă voie să judece dosare care vizează reducerea salariilor sau a pensiilor, ne-a explicat Dragoş Bogdan, partener la casa de avocatură Turcu şi Turcu.
"Textul este prea larg şi ar putea conduce la excluderea controlului instanţelor în cazul actelor administrative ca cele privind reducerea pensiilor, salariilor, tichetelor de masă, normelor de hrană etc., despre toate acestea putându-se spune că ar privi politica fiscală sau bugetară", a afirmat Dragoş Bogdan.
Asemenea argumente au fost invocate de unele state anterior la CEDO, în încercarea de a justifica restrângerea accesului la justiţie. Totuşi, ele nu au putut demonstra cum deciziile instanţelor afectează bugetul statului.
O formulare mai clară a textului ar elimina însă riscul ca instanţele să respingă cererile fără să le judece, limitându-se în mod nejustificat accesul la justiţie într-un mare număr de situaţii, a punctat avocatul.
Recent, premierul Emil Boc s-a plâns membrilor CSM că instanţele judecătoreşti stabilesc bugetul ţării în locul Guvernului. El a criticat "teancul de sentinţe judecătoreşti de plată a unor drepturi de tot felul" şi a avertizat că hotărârile date în contradicţie cu deciziile Guvernului pot readuce economia într-o situaţie dificilă.