Producătorii autohtoni de castraveţi pierd zilnic 110.000 de euro după ce Germania şi Cehia au blocat importurile de teama infestării cu E.coli. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii dau asigurări că producţia românească nu este contaminată, însă spaima nefondată a consumatorilor îi loveşte pe fermieri.
Ceea ce a început ca o situaţie izolată în Germania, unde s-au sesizat primele cazuri de infestare cu bacteria E.coli puse pe seama consumului de castraveţi din Spania, s-a extins cu repeziciune pe întregul continent.
Teste peste teste, unele mai mult sau mai puţin concludente, nu au reuşit să calmeze isterie deja răspândită în rândul consumatorilor.
Mai multe ţări au blocat contractele de import de legume, în special de castraveţi. Primul care a luat această hotărâre a fost guvernul de la Moscova, care nu a mai cumpărat legume din Uniunea Europeană începând de la 1 iunie.
A doua zi, Germania şi Cehia au luat aceeaşi decizie. Cei mai afectaţi sunt producătorii de castraveţi, care înregistrează zilnic pierderi de milioane de euro. În acest fel, spaniolii pierd în fiecare zi aproximativ două milioane de euro. Pe lângă restricţiile impuse, cererea a scăzut semnificativ la nivel european.
Castraveţii româneşti, fără probleme
Situaţia nu a ocolit nici ţara noastră. În fiecare zi în care restricţia aplicată de Germania şi Cehia pentru importurile de castraveţi din România este în vigoare, producătorii autohtoni pierd 110.000 de euro, ne-a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Dacă înainte de această decizie 160 de tone de castraveţi româneşti ajungeau în aceste ţări, acum cantitatea exportată a ajuns la zero. Este vorba însă numai de castraveţii lungi, în folie.
„Trebuie să-i facem pe oameni să conştientizeze că în niciun caz legumele şi fructele nu