Temperaturile ridicate inregistrate in ultimele doua saptamani au dus la intensificarea controalelor realizate la magazinele alimentare, baruri si terase, dar si in targuri si oboare. Potrivit reprezentantilor Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), vor fi verificati cu precadere producatorii, pentru a elimina riscul ca produsele alimentare sa fie alterate inca de la sursa din cauza depozitarii deficitare. "Din cauza înregistrarii unor temperaturi crescute în aceasta perioada, se acorda o atentie deosebita producatorilor primari care comercializeaza produse perisabile - lapte, branzeturi, produse traditionale din carne - expuse cu ocazia organizarii, pe raza judetului Iasi, a targurilor traditionale", a spus Mircea Susnea, directorul DSVSA Iasi.
Si comisarii de la Protectia Consumatorilor sunt in alerta in aceasta perioada, fiind vizate cu precadere modalitatile de depozitare a alimentelor si a bauturilor alcoolice si racoritoare. "Fiind foarte cald, vom verifica nu numai modul de expunere la raft sau in galantare, ci si modul de depozitare. Fiecare produs are anumite recomandari de depozitare din partea producatorului, iar acestea trebuie respectate. De exemplu, un suc trebuie pastrat la o anumita temperatura, de obicei mult sub cea a mediului ambiant din aceasta perioada. Daca respectivul suc este expus la soare sau la caldura, isi pierde proprietatile, chiar daca este inca in garantie", a afirmat Daniel Piftor, comisarul-sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorior (CJPC).
Amenzile pentru nedepozitarea in conditii corespunzatoare a produselor perisabile este sanctionata cu amenda de peste 2.000 de lei, dar atat comisarii CJPC, cat si inspectorii DSVSA pot inchide temporar firmele depistate in neregula.
Temperaturile ridicate inregistrate in ultimele doua saptamani au dus la intensificare