Grav bolnav, Jack Kevorkian nu şi-a pus capăt zilelor, deşi a pledat toată viaţa pentru această metodă. Avocatul sinuciderii asistate, medicul de origine armeană Jack Kevorkian a murit la 83 de ani răpus de o embolie pulmonară.
Ca şi în timpul vieţii, moartea lui Jack Kevorkian a provocat deja dezbateri referitoare la neconcordanţa dintre pledoaria sa pentru curmarea suferinţelor fizice în cazul unor pacienţi şi modul în care el însuşi s-a agăţat de viaţă. Kevorkian, un specialist în patologie născut în Michigan din părinţi de origine armeană, a fost internat la un spital din Detroit, dar nu a mai putut fi salvat. El a murit în urma unei embolii pulmonare. Ultimii săi ani de viaţă au fost marcaţi de probleme de sănătate: s-a luptat din greu cu hepatita C şi cu un cancer la ficat. Astfel că mulţi s-au întrebat de ce nu a recurs şi el la sinuciderea asistată, metodă pe care a promovat-o în trecut.
Chestionat asupra acestui subiect, Geoffrey Fieger, avocatul şi prietenul lui, a spus că Jack nu avea în ultimul timp capacitatea fizică şi mentală de a lua o astfel de decizie. „Jack Kevorkian nu avea nicio obligaţie sau datorie faţă de societate de a-şi încheia viaţa în maniera în care au făcut-o unii dintre pacienţii săi", a declarat Fieger, care a adăugat că fiecare îşi alege sfârşitul.
Aparatul letal
În anii '90, Jack Kevorkian a declanşat o dezbatere aprinsă în Statele Unite, după ce a declarat că a ajutat 130 de pacienţi să-şi pună capăt zilelor pentru a scăpa de suferinţă. A construit un aparat, numit Mercitron sau Thanatron, cu ajutorul căruia le injecta pacienţilor o doză letală. Patologul se compara cu Martin Luther King şi cu Mahatma Gandhi, dar Asociaţia Medicală Americană l-a numit „un instrument nechibzuit al morţii". Timp de 10 ani a reuşit să scape, fiind achitat de trei ori. Pe procurori i-a numit nazişti, iar pe docto