Femeile care suferă de cancer la sân şi urmează în paralel un tratament pentru tensiunea arterială luptă mai bine cu cancerul. Aceasta este concluzia a două studii realizate de specialişt din Dublin şi de la Universitatea din Londra.
Pe parcursul celor două cercetări, oamenii de ştiinţă au constatat că pacientele care erau bolnave de cancer mamar şi lua beta-blocante au trăit mai mult, iar cancerul nu a recidivat, spre deosebire de femeile care nu au urmat un astfel de tratament, informează Daily Mail. Beta-blocantele au capacitatea de a diminua efectul hormonilor de stres asupra organismului şi sunt recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Cercetătorii susţin că femeile care iau medicamente pentru tensiune prezintă un risc scăzut de a fi diagnosticate cu o formă agresivă a cancerului la sân sau să moară din această cauză.
"Rezultatele obţinute în urma monitorizării sunt promiţătoare, dar pentru a putea explica cu exactitate cum au medicamentele pentru tensiune un efect benefic în tratarea cancerului mamar avem nevoie de mai multe studii de specialitate", a spus dr. Amal Melhem-Bertrandt, unul dintre cercetători care a participat la acest studiu. O primă explicaţie oferită de specialist constă în faptul că prin reducerea nivelului de hormoni ai stresului se diminuează şi riscul de recurenţă a cancerului mamar.
Pentru a ajunge la aceaste concluzii, specialiştii au analizat dosarele medicale a 1.400 de paciente care făceau tratament pentru cancer la sân. Potrivit studiului, 7% dintre voluntare luau şi beta-blocante. Astfel, experţii au constatat că boala femeilor care urmau doar tratament oncologic s-a manifestat în forme grave, spre deosebire de pacientele care urmau şi un tratament pentru hipertensiune arterială. Rezultatele mai arată că 87% dintre cele care au luat beta-blocante erau în viaţă şi scăpaseră de cancer, spre deosebi