Politicianul liberal candidează mâine pentru un nou mandat la Primăria Chişinău. Dacă-l va învinge pe comunistul Igor Dodon, poate deveni o soluţie pentru viitorul Republicii Moldova. Sursa: EVZ
La articolul 78, alineatul 2, din Constituţia Republicii Moldova există o precizare care-l ţine deocamdată pe Dorin Chirtoacă departe de ambiţii mai mari: "Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi".
În momentul de faţă, politicianul are 32 de ani şi 10 luni şi se află într-un moment decisiv pentru viitorul său politic: candidează mâine pentru un nou mandat pentru Primăria Chişinău, în faţa comunistului Igor Dodon.
Deocamdată, majoritatea sondajelor îl dau ca favorit pe candidatul pro-european şcolit în România. Dacă va reuşi să se impună în această cursă, Chirtoacă are şanse să devină o soluţie pentru un stat care continuă să lâncezească între Federaţia Rusă şi Occident.
Lungul drum spre primărie
"Aduc aer proaspăt", aşa spunea Dorin Chirtoacă, atunci când reporterii "Evenimentului zilei" îl întrebau - la câteva luni după ce devenise primar - ce aduce nou în politica de peste Prut. Se instalase atunci aproape cu totul într-un birou al Primăriei Chişinău, la capătul unei perioade sufocante, cu scrutine repetate din cauza prezenţei scăzute la vot (mai puţin de o treime din numărul total al persoanelor cu drept de vot). La alegerile din 10 iulie 2005, Chirtoacă obţinuse 7,1% din voturi şi ieşise astfel pe locul al treilea.
Şase luni mai târziu, acumula 25,1% din opţiuni şi urca pe locul al doilea, însă şi acel scrutin a fost invalidat din cauza absenteismului: doar un sfert dintre locuitorii Chişinăului s-au prezentat atunci la vot. În luna următoare, ajungea deja la 35,6% şi se plasa astfel tot pe locul secund. Până la noile alegeri din iunie 200