Arteriopatia obliteranta (sau arterita, cum mai este numita) este o boala arteriala care determina reducerea progresiva a diametrului arterelor, cu scaderea fluxului sanguin ce ajunge la tesuturi.
Este mai frecventa la persoanele varstnice (peste 70 ani - 18,8%, fata de persoanele sub 60 ani - 2,5%). De asemenea, este mai frecventa la barbati, dar si femeile cu factori de risc pot fi afectate.
Boala afecteaza in principal arterele membrelor inferioare (picioare) si mai rar membrele superioare. Evolutia ei poate fi foarte grava, in unele cazuri ajungandu-se la amputare.
Simptome
Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, a declarat pentru Ziare.com ca la inceputul bolii, pacientii pot sa nu aiba niciun simptom, mai ales daca sunt persoane sedentare. Pe masura ce ingustarea arteriala avanseaza, insa, apar durerile. Initial, acestea sunt resimtite ca niste crampe musculare care apar in diferite grupe de muschi.
Cel mai frecvent se resimt in gamba, dar si la nivelul coapselor, solurilor sau a feselor. Apar in timpul mersului si inceteaza dupa terminarea efortului. Durerea si discomfortul variaza de la o persoana la alta.
La persoanele cu o boala mai avansata, cu capacitate de efort limitata, in afara durerii de mers, pot aparea si alte simptome - amorteli, furnicaturi, senzatie de raceala a membrului afectat.
Progresul bolii
Initial, durerea de repaos apare la nivelul degetelor si piciorului, este mai accentuata noaptea si se amelioreaza prin mentinerea picioarelor atarnate la marginea patului. Ulterior, durerea devine permanenta, intensa, bolnavul nu se poate odihni. In aceasta etapa, apar modificari in coloratia pielii - devine cianotica (se invineteste) si ulterior apar rani sau chiar cangrena extremitatilor.
Nu orice durere la nivelul membrelor inferi