Inspectorii de Integritate sunt \"legaţi la mâini\" de actuala legislaţie, reuşind să solicite confiscarea averilor nejustificabile ale ...11 români. Şi nici măcar aceste hotărâri nu sunt definitive. Sursa: ARHIVA EVZ
1 /.
11 – acesta este numărul persoanelor cărora Agenţia Naţională de Integritate (ANI) încearcă, încă de la înfiinţare, să le confişte averile nejustificabile. Motivul eşecului: alineatul 8 al articolului 44 din Constituţia României, care prevede "caracterul licit al averii se prezumă" şi faptul că instanţele interpretează, de regulă, că acest caracter este "absolut". În traducere, nu pot fi confiscate nici măcar averile care nu pot fi justificate.
Raportat la o populaţie de 22 de milioane, numărul românilor cercetaţi de ANI pe motiv că au dobândit averi nejustificabile – 11 – este de-a dreptul ridicol. Iar faptul că nici măcar acestora nu li s-a confiscat, încă, definitiv şi irevocabil, averea nejustificată este jenant.
Printre cei vizaţi se numără doi senatori, un deputat, câţiva poliţişti din "Lotul Argeş" (care eliberau premise de conducere pe bandă rulantă), fostul şef al Poliţiei Neamţ, deja celebrul Aurelian Vasea Şoric, dar şi consilierul local Adrian Simionescu, mai cunoscut opiniei publice sub numele de scenă "Adrian Copilul Minune".
Context intern şi extern
Acesta este contextul intern în care din proiectul de revizuire a Constituţiei a fost eliminată prevederea "caracterul licit al averii se prezumă", fiind păstrată doar formularea: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată".
Pe plan extern, Consiliul Uniunii Europene ne cere încă din 2007 să ne armonizăm legislaţia cu Decizia-cadru nr. 212/2006, care introduce conceptul de confiscare extinsă a averilor ce nu pot fi justificate.
Discuţia a fost deschisă şi de procurorul general al României, Laura Co