România ocupă primul loc din Europa la numărul bolnavilor de hepatită de tip C, cu aproximativ un milion de persoane infectate cu acest virus. Cifrele arată că ne situăm pe locul al patrulea din punct de vedere al ratei mortalităţii provocate de bolile hepatice cronice.
Potrivit statisticilor, hepatita C este responsabilă pentru 50-60% din cazurile de cancer hepatic, prinicipalii factori de risc care duc la contactarea virusului fiind transfuziile, intervenţiile chirurgicale, tratamentele stomatologice, seringile nesterile, manichiura şi pedichiura efectuate cu ustensile nesterile, contactul sexual neptrotejat, tatuajele şi piercingurile.
"Ficatul nostru se luptă în fiecare zi cu metabolizarea lipidelor în exces, cu diverse E-uri alimentare, cu multiplele feluri de chimicale ascunse în semipreparate sau chiar în alimente proaspete, dar supertratate. Pe lângă acestea consumul de alcool afectează ficatul, iar infecţiile cu virusurile B şi C şi consumul de alcool reprezintă principala cauză a hepatopatiilor cronice, care în timp duc la cancerul hepatic. Deşi ficatul are o mare capacitate de regenerare, persistenţa agresiunilor determină instalarea suferinţelor hepatice cronice", spune dr. Carmen Nonn, medic specialist de familie cu competenţă în apifitoterapie.
Potrivit experţilor, plante precum armurariu, schisandra, anghinara, rostopasca, păpădia şi sulfina ajută la menţinerea sănătăţii ficatului.
• Armurariu are un efect hepatoprotector datorită substanţei conţinute - silimarina - care inhibă intrarea toxinelor în celula hepatică şi împiedică alterarea membranei hepatocitoare. La origine armurariu este o plantă ţepoasă de aproximativ un metru, cu flori roşiatice care fac nişte seminţe cu gust amărui. Studiile realizate în Germania, SUA, Italia şi Austria au demonstrat că amurariul este în prezent unul dintre cele mai puternice remedii natural