Deşi i-a fost luat dreptul de semnătură de către Sfântul Sinod, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului refuză să se supună deciziei. Sursa: HORI CĂLĂCEANU
La ultima şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit pe 20 mai 2011, s-a luat o decizie istorică. Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, i-a fost retras dreptul de semnătură, iar conducerea eparhiei a fost încredinţată Prea Sfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop vicar.
Surse din Sfântul Sinod ne-au relatat că, de fapt, ierarhului timişorean i s-a reproşat haosul administrativ, prin desele hârtii contradictorii pe care le semnează. Toate au fost puse pe seama sănătăţii venerabilului mitropolit, care are 88 de ani şi nu mai puţin de 47 de ani de arhierie, adică de episcop!
A lipsit la ultimele şapte şedinte ale Sfântului Sinod
Unii sinodali mai radicali chiar l-au numit pe ÎPS Nicolae Corneanu "senil" şi i-au cerut pensionarea.Ierarhul, care a lipsit nemotivat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod, a rămas ferm pe poziţii şi a anunţat că nu are de gând să se retragă şi că, dimpotrivă, "se simte excelent şi în putere".
Pentru a rezolva cât de cât problema, Sfântul Sinod a decis "delegarea unor atribuţii chiriarhale administrative Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul (…), această măsură având caracter temporar şi excepţional, pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei. Motivele au fost clare: dese reveniri la hotărâri luate în prealabil, polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă, suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial, încercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune în contradicţie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutând astfel cle