Radiaţiile ajunse în atmosferă în urma testării bombelor atomice sau a accidentelor de la centralele nucleare duc la creşterea numărului de băieţi care se nasc în zonele afectate, comparativ cu al fetelor, se arată într-un studiu citat de revista National Geographic. Cu toate că rezultatele cercetării sugerează că acest efect poate fi urmărit regional, spre exemplu în apropierea Cernobîlului, pulberii rezultaţi în urma unor explozii atomice ar putea avea şi consecinţe globale în ceea ce priveşte indicele natalităţii.
Hagen Scherb, un biostatistician care a luat parte la cercetare, estimează că numărul de fete născute la nivel mondial este cu câteva milioane mai mic decât ar fi trebuit să fie în mod normal. Studiul a analizat evoluţia populaţiei din 39 de ţări europene şi Statele Unite ale Americii din perioada 1975-2007 şi a reuşit să colereze anumite incidente cu fluctuaţiile numărului de nou-născuţi băieţi şi fete.
Astfel, în urma exploziei de la Cernobîl s-a constatat că, în ţările din vecinătatea Ucrainei, numărul născuţilo de sex feminin a scăzut, în timp ce - în Franţa - diferenţa a fost mai puţin semnificativă, iar în Statele Unite, deloc relevantă. Când s-au luat în calcul experimentele în aer liber cu bombe atomice care s-au desfăşurat în mai multe state ale lumii, creşterea numărului de băieţi faţă de cel al fetelor a fost globală, nu doar regională.
Cu toate că motivul acestor diferenţe nu a fost cercetat, sunt studii care susţin că, genetic, cromozomul X este mai sensibil decât cromozomul Y, prin urmare acesta este mai vulnerabil în faţa radiaţiilor.
Autorii studiului avertizează că în urma accidentului nuclear din Japonia, ţara s-ar putea confrunta cu o scădere a numărului de fete.
Radiaţiile ajunse în atmosferă în urma testării bombelor atomice sau a accidentelor de la centralele nucleare duc la creşterea numărului de băieţ