Elicoptere silenţioase şi invizibile, teste ADN în timp record, transmisiune în direct a „evenimentului“ de pe câmpul de luptă direct în biroul preşedintelui SUA; protagonista „cruciadei“ împotriva celui mai căutat criminal din lume din toate timpurile pare să fi fost, de fapt, tehnologia, se menţionează într-un articol publicat de focus.it.
Începută pe 11 septembrie 2001, pe micul ecran al televizoarelor din întreaga lume, cursa de prindere a lui Osama Bin Laden, cel mai căutat criminal din istorie, s-a finalizat pe 1 mai 2011, pe micile ecrane dintr-un birou de la Casa Albă, unde preşedintele Obama şi colaboratorii săi au urmărit în direct descinderea forţelor speciale în vila din Abbottābad, Pakistan, aflată la peste 9.000 de kilometri de Washington. „Personajele pozitive“ au sosit la faţa locului în elicoptere speciale invizibile şi silenţioase, l-au descoperit pe personajul negativ, l-au eliminat şi au plecat la casele lor. Exact ca în film. Sau aproape. Protagonista acestei poveşti a fost tehnologia, care a făcut posibil succesul acestei misiuni. Pentru a se familiariza cu locul unde urma să se desfăşoare misiunea, forţele Navy Seals s-au antrenat într-un spaţiu reconstruit după fortăreaţa lui Bin Laden, realizată la scară 1:1 în apropiere de Camp Alpha, o zonă rezervată din cadrul bazei aeronautice din Bagram, în Afghanistan. Informaţiile despre refugiul lui Bin Laden au început să fie adunate din luna august a anului trecut cu ajutorul unor imagini prin satelit şi a măsurătorilor topografice efectuate cu avioane spion.
Elicoptere invizibile
Cum au reuşit însă elicopterele forţelor speciale americane să intre fără să fie văzute pe teritoriul Pakistanului? Chiar a fost vorba de „elicoptere silenţioase“, aşa cum vehiculau unele ziare? Intrarea elicopterelor americane în Pakistan este unul dintre cele mai misterioase aspecte ale