Ministerul Agriculturii solicită Comisiei Europene (CE) soluţii pentru despăgubirea producătorilor români de castraveţi, după ce Germania a stigmatizat castravetii din întreaga Europă, afirmând că bacteria E.coli - care a îmbolnăvit mii de oameni şi a produs 19 decese - ar proveni de la castraveţii cultivaţi în Spania. Autorităţile germane au recunoscut ulterior că îmbolnăvirile nu au fost provocate de castraveţii importaţi din Spania, însă producătorii de legume din ţările europene au suferit pierderi financiare considerabile.
Pagubitii, printre care se numără şi România, asteaptă acum soluţii de la CE.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai organizaţiei de producători Hortifruct s-au reunit sâmbătă pentru a evalua pierderile producătorilor români de castraveţi.
Ministerul Agriculturii de la Bucuresti susţine că pierderile producătorilor români sunt estimate la 9 milioane euro în următoarele două luni.
La rândul său, Comisia Europeană s-a declarat dispusă să trimită o echipă de experţi în Germania, pentru a accelera ancheta care vizează identificarea sursei contaminării cu E.coli. Germania se scuză, dar nu plăteşte
Germania a anuntat sâmbătă, prin vocea ambasadorul german la Paris, că nu intenţionează să-i despăgubească pe producătorii de legume europeni.
"Nu îmi pot imagina o compensaţie financiară, deoarece catastrofa este acolo. Trebuia să avertizăm populaţia. În momentul în care a fost făcut acest lucru, fusese găsit ceva la unii castraveţi spanioli. Când ai o informaţie la un moment dat, trebuie să avertizezi populaţia", a afirmat el.
Pe de altă parte, autorităţile sanitare germane au anunţat, sâmbătă, că ipoteza declanşării îmbolnăvirilor cu E.coli într-un restaurant din