Aşa, ceva de sâmbătă. Să nu uităm o ştire foarte bună apărută săptămîna asta. 200.000 de cereri de date personale de la companiile de telefonie făcute în anul de graţie 2008. Sursa: jurnalul.ro. Justificarea oficială:
Redăm în continuare textul integral din “expunerea de motive” a Ministerului Justiţiei: “Au fost abrogate dispoziţiile referitoare la procedura de dispunere a unor măsuri restrictive de drepturi, astfel încât măsuri precum constatarea unei activităţi infracţionale, obţinerea listei convorbirilor telefonice, identificarea abonatului, conservarea datelor informatice, ridicarea silită de obiecte şi expertiza genetică să se dispună în baza dispoziţiilor art. 150, art.152, art. 153, art. 154, art. 170 şi art. 191 din noul Cod de Procedură Penală, care au fost la rândul lor modificate, astfel încât să poată fi dispuse de procuror, fără a fi necesară aprobarea judecătorului de drepturi şi libertăţi (…). Tehnicile de cercetare presupun intruziuni minime în viaţa privată a persoanei, astfel încât nu se justifică reglementarea unor garanţii excesive care au ca finalitate îngreunarea activităţii de urmărire penală şi creşterea volumului de activitate al organelor judiciare. Spre exemplu, în cursul anului 2008 au fost formulate aproximativ 200.000 de solicitări numai pentru obţinerea datelor de trafic de la companii de telefonie, ce se vor traduce într-un număr similar de dosare transmise de la Poliţie la Parchet şi de aici la instanţă în vederea îndeplinirii formalităţilor necesare pentru eliberarea autorizaţiilor”.
Eu zic să vă publicaţi singuri datele de trafic pe bloguri cînd vă vin facturile lunare cu desfăşurător. De ce să ne mai chinuim atîta? Iar cei mai patrioţi ar putea să-şi pună şi PIN-uri de card şi telefon, cinci prieteni cel mai des “apelaţi” etc. Poate primesc discount de la autorităţi.
La un calcul simplu, date confidenţiale de