Socul infloreste spre sfarsitul lunii mai, inceput de iunie. Florile sale au un miros placut, racoritor, proaspat. In popor, socul este recunoscut ca planta de leac si planta magica. Florile de soc se culeg, de preferinta, in zilele insorite si se usuca in strat subtire, cat mai rasfirate. Florile uscate sunt folosite in scop terapeutic sub forma de infuzie, pulbere sau tinctiura.
Din florile proaspete se obtine socata, o bautura naturala foarte apreciata, mai ales in zilele caniculare. Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devenind toxice in combinatia care se recomanda pentru prepararea bauturii racoritoare.
Socata se poate prepara in casa, foarte simplu si usor, avand, in acelasi timp, si certitudinea ca bei ceva natural, fara conservanti si coloranti sintetici. Florile de soc, sapte, opt bucati, se spala bine sub jet puternic de apa ca sa se indeparteze toate impuritatile, apoi se pun intr-un borcan de 5 litri.
Se adauga 500 de grame de zahar si apa si se amesteca bine pana cand se dizolva zaharul. Se adauga o lamaie taiata felii si doua grame de drojdie uscata ori zece grame proaspata. Sa acopera borcanul cu tifon si se tine la soare, pe balcon sau in alt loc ferit. Cine doreste, pentru culoare, poate sa adauge un varf de scobitoare de sofran pulbere.
Bautura poate fi strecurata dupa trei, patru zile si pastrata la frigider in sticle si nu in bidoane de plastic. Sucul de soc este nu numai o bautura racoritoare aromata ci si un medicament de nadejde, fiind recomandat in lupta cu infectiile renale si urinare.
Socata are o puternica actiune depurativa ajutand, in acest fel, la eliminarea surplusului de apa din tesuturi si, implicit, a toxinelor din organism. Se recomanda, fara rezerve, in lupta cu kilogramelor, persoanelor care tin cura de slabire.
Ca medicament, socat