Muzeele din judeţul Dolj adună aproape la fel de mulţi vizitatori ca şi cele din Capitală, şi cu puţin peste numărul admiratorilor de colecţii din judeţul Sibiu. Muzeul de Artă din Craiova taie bilete şi pentru că în Bănie s-a instalat o nouă modă: fotografia de nuntă pe scara Palatului „Jean Mihail“, cu statui ale lui Brâncuşi pe fundal.
Doljul are numai 700.000 de locuitori, dintre care 380.000 sunt în urban, şi un număr de 936.000 de vizitatori de muzee. Aceasta, potrivit Cercetării statistice pe 2009 privind activitatea muzeelor şi colecţiilor publice, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pornind de la premisa raţională că cei din rural nu frecventează în mod obişnuit muzeele, înseamnă că fiecărui doljean de la oraş îi corespund, statistic, trei tururi prin galeriile de artă sau prin faţa ulcelelor dacice. La capitolul turişti, Doljul stă foarte prost, aşa încât numărul uriaş de vizitatori nu se explică prin vizite din afara judeţului.
Muzeul Satului din Bucureşti este cel mai vizitat din ţară
În topul naţional, Doljul se află pe locul doi, după Capitală (cu 1.070.000 de vizitatori), şi înaintea fostei „capitale cultural europene", Sibiul (cu 880.000 de vizitatori, în 2009). Numărul total al celor care s-au plimbat prin faţa exponatelor din muzee, în 2009, a fost de 10,17 milioane de oameni. Asta înseamnă că una din 10 persoane care au vizitat individual sau în grup o astfel de instituţie a ales un muzeu din judeţul Dolj. Nu este vorba de nicio şmecherie de raportare statistică, fiindcă cercetarea la nivel naţional a INS este una exhaustivă, realizată pe baza biletelor vândute de către cele aproximativ 725 de muzee şi colecţii publice din România.
Craiova: sala preferată de nuntaşi
Oltenii au deţinut topul doi ani
Statistica pe 2009, cel mai recent an centralizat de INS