Traiul la oraş pe caniculă e un calvar pentru oameni, dar şi pentru animale. Potrivit medicului veterinar Raluca Zvorăşteanu, câinii, pisicile, hamsterii şi păsările trebuie feriţi vara de soare. Traiul la oraş pe caniculă e un calvar pentru oameni, dar şi pentru animale. Potrivit medicului veterinar Raluca Zvorăşteanu, câinii, pisicile, hamsterii şi păsările trebuie feriţi vara de soare.
“Ca să-şi regleze temperatura corporală, animalele şi păsările pierd căldură prin transpiraţie, se răcoresc stând în locuri umbroase sau udându-se. În timp ce câinilor şi pisicilor le transpiră lăbuţele, unele păsări năpârlesc vara, ca să le scadă temperatura corpului”, ne-a explicat medicul veterinar. Potrivit dr. Zvorăşteanu, e bine să ajutăm animalele să suporte mai uşor vara, ducându-le la tuns, evitând să le lăsăm în maşină în timp ce noi ne facem cumpărăturile sau mutând de la soare colivia, cuşca ori acvariul, înainte de a pleca la serviciu.
Câinele poate suferi foarte uşor un stop cardiac sau se poate sufoca, pentru că nu transpiră decât la nivelul pernuţelor şi mai elimină căldura prin gâfâit. De aceea, dacă îl scoţi la plimbare pe caniculă, alege zone cu iarbă, pentru că asfaltul şi betonul îi pot arde pernuţele.
Cel mai bine ar fi să-l scoţi dimineaţa şi seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Dacă ţii câinele în curte, asigură-i umbră pe tot parcursul zilei şi o sursă de apă. În plus, nu-i lăsa mâncare, pentru că se strică şi îi provoacă gastroenterite.
Nu doar câinii suferă din cauza căldurii. Pisicile, porcuşorii de Guineea, hamsterii, reptilele sau păsările pot face insolaţie. Şi ele au nevoie de un loc umbros unde să se poată retrage. Trebuie ferite însă de acţiunea directă a aerului condiţionat, pentru că se pot îmbolnăvi foarte grav. Nici mâncarea de la frigider nu le prieşte, ci le poate provoca faringite, laringite şi afecţiuni digestive.