Turanor, cel mai mare iaht din lume alimentat cu energie solară a ajuns, după aproape 250 de zile în larg, la jumătatea călătoriei sale în jurul lumii, relatează CNN. Vasul de 31 de metri lungime, care foloseşte doar energia soarelui pentru a naviga, a pornit în luna septembrie a anului trecut într-o călătorie ambiţioasă pentru a demonstra potenţialul imens al energiei regenerabile. Raphael Domjan, căpitanul echipajului format din trei oameni, a povestit pentru CNN cum a decurs prima parte a călătoriei şi cum este să străbaţi oceanele cu un vas care este dependent de razele soarelui.
"Înainte de a porni la drum, cea mai mare temere a noastră a fost că nu vom avea parte de suficient soare, că bateriile se vor descărca şi vom rămâne pe loc în mijlocul oceanului", îşi aminteşte Domjan, care este încântat să dezvăluie că energia captată de cei peste 536 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice nu a scăzut niciodată sub pragul de 20%. Vasul, care cântăreşte 60 de tone, poate naviga chiar şi cinci nopţi fără lumina directă a soarelui, doar din rezervele de energie stocate în cea mai mare baterie reîncărcabilă din litiu.
Turanor a costat aproximativ 60 de milioane de dolari şi este un tip de ambarcaţiune cu două corpuri care economiseşte energie prin retezarea apei, însă, în ciuda designului modern, în formă de rechin, vasul se deplasează cu o viteză medie de doar 7,5 noduri. Numele ambarcaţiunii a fost inspirat din celebra trilogie de fantezie Stăpânul Inelelor şi ar însemna în traducere liberă "puterea soarelui".
Domjan spune că echipajul vasului lucrează în jur de 16 ore pe zi. "Monitorizăm constant previziunile meteorologice pentru a ne face traseul în funcţie de soare. Urmărim previziunile eoliene, a valurilor şi a curenţilor. Vorbim cu echipajele altor nave, folosind comunicaţiile prin satelit, înregistrăm coordonatele noastre şi actual