Avansările poliţiştilor se vor face mai greu începând cu anul viitor Sursa: VLAD STĂNESCU
Poliţiştii vor avea în viitorul apropiat un nou statut. Proiectul, care urmează să intre în dezbatere publică, a fost conceput de specialişti ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), precum şi de o echipă a Poliţiei Române. Scopul, spun aceaştia, este de profesionalizare a agenţilor care lucrează în sistemul de ordine şi siguranţă publică. Poliţistul ar urma să fie definit ca fiind "funcţionarul public, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite prin lege".
Potrivit proiectului, nu va mai putea beneficia oricine de statutul de poliţist, ci numai cei care au atribuţii în ordinea publică şi combaterea infracţionalităţii, nu şi secretarele, sportivii, artiştii sau ospătarii. Viitorii poliţişti vor fi şcoliţi doar în instituţiile de învăţământ ale MAI.
De asemenea, semnatarii proiectului au mai propus eliminarea formei de învăţământ "fără frecvenţă" de la Academia de Poliţie, iar agenţii admişi pentru a deveni ofiţeri vor fi detaşaţi pe perioada studiilor.
În funcţie de studii, vor apărea două categorii- A şi B. Din A vor face parte cei cu studii superioare, iar din B, cei care au diplomă de bacalaureat.
Meserie pe toată viaţa
Avansările se vor face în condiţii bine definite de "Ghidul carierei poliţistului", unde se vor regăsi normele privind pregatirea şi evoluţia profesională a angajaţilor. Vor fi eliminate derogările, care au generat inechitate şi confuzie în sistem. Nu va mai exista posibilitatea mutării cadrelor militare şi a poliţiştilor între structurile de poliţie şi cele militare. Ca urmare, poliţistul va rămâne cu această meserie pe tot parcursul carierei, ca şi jandarmul sau pompierul.
Printre drepturi, în noul Statut al poliţistului se regăseşte şi