Maghiarii din Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Sfântu Gheorghe sunt aşteptaţi sâmbătă la o serie de manifestări cu ocazia împlinirii a 91 de ani de la data semnării Tratatului de la Trianon, actul prin care Ungaria a recunoscut apartenenţa Transilvaniei la România.
Manifestaţiile sunt organizate de conducerea UDMR Covasna. Alte câteva sute de etnici maghiari sunt aşteptaţi să participe la Sfântu Gheorghe, la o manifestare paralelă organizată de Partidul Civic Maghiar (PCM). Ca în fiecare an, maghiarii sunt chemaţi sub faimosul slogan anti-Trianon al Ungariei, "Nu, Nu, Niciodată!" sau sloganul aproape la fel de popular "Mindent vissza!" (Totul înapoi!), să comemoreze evenimentul care a obligat Ungaria să cedeze ţărilor vecine două-treimi din teritoriul de la acea vreme şi peste jumătate din populaţie.
Tratatul de la Trianon nu a fost acceptat niciodată de Ungaria. Lupta pentru înlăturarea graniţelor stabilite prin Tratatul de la Trianon din 1920 este, de exemplu, principalul obiectiv al partidului ungar Jobbik: "Tratatul de la Trianon să fie anulat peste câteva generaţii sau cât mai curând posibil". Jobbik are şi 12 puncte prin care vrea să realizeze acest lucru, printre care autonomia teritorială.
Ce spun liderii maghiarilor despre Trianon:
Marko Bela, noiembrie 2008, la Târgu-Mureş: "Ne doare Trianonul și ne doare 1918 (....) acea întorsatură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. (...) Trebuie să întoarcem roata istoriei. Să fim uniți în orice clipă pentru viitorul nostru și al copiilor noștri".
Laszlo Tokes, aprilie 2011: "Cultura maghiară a suferit mari pierderi prin Tratatul de la Trianon şi din aceasta cauza s-a produs o înstrăinare de personalităţile şi valorile culturale din diferitele ţări învecinate"
Vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely: "Romanii si maghiarii ar trebui sa priveasca inainte si sa nu se in