Aurora, o balenă albă în vârstă de 20 de ani, în toată alături de puiul ei / Foto: Andy Clark / Reuters Antepenultima zi a lunii mai marchează începutul sezonului de admirare a balenelor în toată splendoarea lor.
La Coolangatta, în Australia, 29 mai a fost zi de sărbătoare. Curioşii s-au strâns buluc să vadă trei balene cu cocoaşă care au ieşit din apă pentru a-şi saluta publicul, clipocind din aripioare şi şuierând uşor, apoi s-au scufundat, luând drumul spre nord, spre Golful Hervey şi chiar mai sus. Localnicii spun că în fiecare an, în această perioadă, aproximativ 14.000 de astfel de mamifere încep să migreze spre nord. Pe drumul lor spre ape mai liniştite şi mai calde, balenele flirtează unele cu altele încercând să-şi găsească parteneri cu care să se împerecheze.
Au un ritual fermecător, spun specialiştii pe o singură voce, insistând că balenele – cele mai mari mamifere din lume – sunt nu doar şi cele mai inteligente, dar şi cele mai enigmatice. La unele specii de balene, masculii le curtează pe femele cu adevărate serenade. Le cântă zi şi noapte şi pentru că, prin muzica lor, masculii îşi stabilesc, între ei, o ierarhie, sunt de părere specialiştii. Ritualul nu se rezumă doar la atât. Ei coboară în adâncuri şi dansează în cerc, în jurul unui banc de peşti pe care îl acoperă cu bule de aer. Apoi se reped asupra micuţilor fără apărare, îi sorb dintr-o înghiţitură şi se ridică la suprafaţă pentru „o gură” sănătoasă de aer.
Curtarea continuă cu atingeri tandre cu înotătoarele, ba uneori cu mângâieri. Balenele cu cocoaşă sunt uluitoare – masculii cântă „melodii” complexe, pe tonalităţi diferite. Odată captat interesul unei femele şi după ce a primit acceptul acesteia, masculul îşi duce la bun sfârşit misiunea. Împerecherea în sine durează doar câteva clipe. „Probabil că cel mai talentat cântăreţ are şi cel mai mare succes. Când încetează să