Dintre toate tipurile de organisme de care sîntem încojurați, bacteriile reprezintă, fără nicio îndoială, cea mai puternic reprezentată clasă. Numărul speciilor existente este încă o necunoscută. O necunoscută cu multe cifre. Doar într-un litru de apă, se estimează că există peste 20ooo de specii dinstincte de bacterii. La un rapid recensămînt s-a părea că avem în prezent peste 4ooo de specii catalogate, dar extrapolînd datele existente, numărul s-ar ridica la trei milioane. Intr-un cuvînt, bacterii peste tot!
Asta e impresia și dacă răsfoim presa din ultimele zile – bacteriile țin prima pagina!
După luni de asteptări, articolul mult discutat, care anunța o devoratoare de arsenic, este dat la tipar. Este descoperită o bacterie care ucide malaria. Si, bineînțeles, valul de infecții cu E. coli!
Să le luăm pe rînd si pe scurt!
•
Arsenic. Orice minune nu tine decit trei zile. Ceva mai mult, poate, în cazul articolelor stiintifice rencenzate!
Spuneam la sfîrsitul anului trecut descoperirea unei bacterii capabile sa creasca cu Arsen, iar ceva mai tîrziu reveneam cu citeva detalii asupra articolului. Stirea era extrem de fierbinte, pe masura rezultatelor clamate in articol: bacteria nu doar ‘supraviețuieste într-un mediu bogat în arsenic, ci e capabilă să se hrănească cu el și chiar să îl integreze în materialul său genetic!
Se propunea, nici mai mult nici mai putin, existenta unei forme alternative de viata. Una in care rolul fosforului este preluat de arsen. Bacteria, pe numele ei GFAJ-1, este un acronim pentru Give Felisa A Job (nu, nu e o glumă) – Felissa Wolfe-Simon, prima din lista de autori ai articolului, fiind tînăra care a descoperit noua ‘făptura’ trăitoare lacul Mono.
Evident, semnele de intrebare aveau dimensiuni proportionale cu gigantismul afirmației: chiar daca, in principiu, asa ceva este posibil, probele care