Medicii de la Unităţile de Primire a Urgenţelor susţin că nerespectarea măsurilor de protecţie pe timp de caniculă face victime în special în rândul persoanelor în vârstă.
„Multe persoane afectate de căldură au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă de la primele ore ale dimineţii. În general sunt persoane vârstnice, care au fost expuse şi în ziua precedentă la căldură timp prelungit, cu afecţiuni cardiovasculare asociate, pe care temperaturecrescută de la primele ore ale dimineţii le-a răpus în stradă", susţine dr. Tudor Ciuhodaru.
Canicula a băgat în spital peste 100 de ieşeni
În perioadele cu temperaturi ridicate medicii recomandă ieşenilor să evite creşterea temperaturii în spaţiile închise prin limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, să acopere ferestrele expuse la soare, să le închidă atunci când temperatura de afară este mai mare decât cea din casă şi să nu folosească ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 de grade.
Atenţie la consumul de alcool!
Pentru scăderea temperaturilor medicii recomandă aerisirea apartamentului dimineaţa devreme şi seara târziu şi reglarea aerului condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală.
Alcoolul şi expunerea la soare în zonele de agrement îi fac pe ieşeni vulnerabili în faţa căldurii. „Orice arsură este bine să fie tratată de specialişti, existenţi în Iaşi doar la Urgenţe, în Copou, întrucât pot apărea complicaţii şi sechele de ordin estetic", spune dr. Ciuhodaru.