Apă, stuf, peşte, aer curat şi păsări superbe. Un decor dobrogean aflat la doi paşi de Iaşi, căutat de pescarii înverşunaţi şi de iubitorii de natură. Imaginea a peste 100 de lebede plutind în şir indian îţi taie răsuflarea. În rezervaţia Larga Jijia te simţi ca-n Delta Dunării.
Vezi AICI imagini inedite din rezervaţia Larga Jijia
În fiecare an, peste 300 de lebede albe poposesc în Larga Jijia, din comuna Movileni, situată la 30 de kilometri de municipiul Iaşi. Aici îşi fac cuiburile, clocesc ouăle şi apoi îşi învaţă puii să supravieţuiască în sălbăticie, pentru ca înainte de primul viscol să-şi ia zborul spre ţinuturi mai calde. Alături de ele, alte păsări specifice zonelor umede îşi fac cuiburi într-unul din cele 50 de heleşteie din lunca inundabilă de la Larga Jijia.
Lebedele, egretele, albatroşii şi cormoranii şi-au găsit un loc în rezervaţia naturală care se întinde pe 1.250 de hectare. În această perioadă, parfumul salcâmilor înfloriţi te însoţeşte cale de mai mulţi kilometri înainte de a ajunge la destinaţie. Câţiva fazani se ivesc pe marginea drumului şi te trezesc la realitate cu mersul lor caraghios.
Prima lecţie de înot pentru un pui plăpând
Omul apelor
Ca să pătrunzi în inima rezervaţiei, ai nevoie de o barcă, dar şi de un om care să cunoască toate secretele zonei. Dan Prisăciuc (50 de ani) s-a născut şi copilărit pe malul bălţii, cum îi place să spună. „Bunicul era un pescar înrăit, pe râul Jijia, şi mă lua şi pe mine cu el. Practic, am copilărit pe malul apei", povesteşte localnicul.
Păsările ţâşnesc din stufăriş, speriate de apropierea intruşilor
Urcăm într-o barcă cu motor şi pornim cu viteză redusă spre mijlocul apei. După câteva minute, ne apropiem de o cortină imensă din stuf. Imediat ce ajungem în marginea ei, o „escadrilă" de înaripate se dezlănţuie pe deasupra no