După ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că utilizarea telefoanelor mobile poate cauza cancer, utilizatorii au început să uite cu mai multă atenţie la cantitatea de radiaţii pe care acestea le emit.
SAR este acronimul pentru Specific Absorbtion Rate, adică Rata de Absorbţie Specifică. Se defineşte ca rată cu care energia este absorbită de unitatea de masă de ţesut corporal şi poate exprima atât o valoare medie pe ansamblul întregului corp, cât şi una pe o porţiune mai restrânsă a corpului.
SAR mediu pentru întregul corp este util pentru a caracteriza expunerea cauzată de emisiile staţiilor de bază, deoarece antenele se află de obicei la distanţă de publicul larg. Restricţia de bază recomandată de Comisia Internaţională de Protecţie Împotriva Radiaţiilor Neionizante pentru publicul larg este în acest caz de 0,08 W/kg. Comisia a stabilit totodată limita expunerii publicului larg pentru zona capului şi a trunchiului la 2 W/kg, iar pentru membre la 4 W/kg.
În Statele Unite limita impusă este de 1,6 waţi per kilogram.
Singurul efect al emisiilor de unde electromagnetice din banda de frecvenţă în care operează telefoniă mobilă, care a fost dovedit ştiinţific, este creşterea temperaturii corpului din cauza absorbţiei energiei. Testele de laborator au evidenţiat faptul că este posibil ca anumite ţesuturi să fie afectate atunci când temperatura întregului corp creşte cu 1-2˚C. Fiecare tip de ţesut are însă o sensibilitate diferită la variaţia temperaturii.
Telefoanele mobile provoacă cancerul cerebral
Un grup de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat, săptămâna aceasta, la Lyon că radiaţiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul. Este vorba despre un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral.
Gliomul este o varietate de tumoră a sistemului nervo